Sivut

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Yksinpurjehdus ja lyhyt iltapurjehdus vaimon kanssa, ongelmia rantautumisessa

Päätin hetken mielijohteesta lähteä yksinäni ensimmäistä kertaa purjehtimaan. Keli oli mainio n. 5 m/s, joka sopi erinomaisesti. En sen kummemmin suunnitellut lähdön manooverejä, vaan valmistelin purjeet ym. ihan normaalisti, pistin koneen käymään ja lähdin irroittelemaan keulaa. Kun sain köydet irti, lähti vene voimakkaasti kääntymään poikittain ruudussa. Viereinen vene ei ollut paikalla, joten aivan poikittain oltiin ruudussa. Pääsin kuitenkin liikkeelle ja itse purjehdus sujui mallikkaasti. Purjeiden nosto ja lasku on tällä veneellä tosi helppoa yksinkin. Autopilotiltakaan ei tarvittu apuja. Yksinpurjehduksen rantautuminen meni kai kohtuullisesti, mutta poijuköyden sotkeutumattomuus pelastusrenkaisiin ym. on varmistettava huolella. Nytkin meinasi takerrella.

Viikonlopun sunnuntaina tyttöjen ollessa matkalla, tarjoutui naapurimme ottamaan poitsumme pariksi tunniksi hoitoon. Tarjoutui siis mahdollisuus lähteä vaimon kanssa kahdestaan purjehtimaan. Sovimme, että pidetään reissu lyhyenä kuitekin. Tuulta oli melko paljon satamamme normaaliolosuhteisiin nähden, mutta lähteminen rannasta onnistui silti ihan mukavasti.

Purjehdimme n. puolitoista tuntia satamamme lähivesillä ja testasimme erilaisia säätöjä, että kallistus saatiin minimoitua. Vauhtia oli parhaimmillaan n. 7 solmun verran. Vastaantulevista ja muista purjehtioista suurin osa oli liikkeellä joko pelkällä isolla tai pelkällä Genoalla.

Rantaan tullessa sama poikittain kääntyminen toistui ja tämä jäi häiritsemään itseäni suunnattomasti. Miksi vene kääntyy niin voimakkaasti, vaikkei tuulta ollut sen enempää.

Asia jäi sen verran vaivaamaan, että päätin sen selvittää nyt tai myöhemmin. Aikaisemmissa lähdöissäni/rantautumisissani ei vastaavaa ole ollut.

Tämänhetkinen päätelmäni on se, että köysi poijuun on lähdössä ollut niin kireä, että kääntyminen johtui siitä. Toisella kertaa taas rantautumisessa on poijuköysi alkanut kiristämään veneen menoa liian aikaisin ja kun veto tulee vain yhteen kulmaan on veneen kääntyminen ollut väistämätöntä. Ilmeisesti rantautumisessa poijuköyden on annettava olla kohtuu löysällä siihen asti, että keula on saatu kiinni. Lähdettäessä taas poijuköyttä on löystettävä ennen keulan irroittamista. Näin sen täytyy olla......

Tässä mennään solona espoon edustalla. Yritin saada samaan kuvaan Ison Vasikkasaaren lähistöllä lennellyttä merikotkaa, mutten osunut.2 kommenttia:

  1. Me kanssa aina löysätään poijuköysi ennen lähtöä ja kun tullaan satamaan on köysi ihan "vapaalla" siihen saakka kunnes keula on laiturissa kiinni. Tulin samaan tulokseen, että syynää saattoi olla juuri liian kireällä ollut köysi. Näin sitä oppii kun tekee ja pohtii asioita =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään tarjoutui jo mahdollisuus käydä testaamassa homma käytännössä. Hienosti meni. Poijuköysi löysälle lähdössä ja rantautuessa. Tänään tultiin rantaan melkoisessa tuulessa, jolloin tein uuden havainnon. Mitä kovempi tuuli, sen enemmän pitää olla vauhtia rantautumisessa.

      Poista