Sivut

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Tiistaikisat 20.6, voitto

Nyt oli tiistaikisoihin luvattu kovaa keliä. Ennusteet päivällä näyttivät 10 m/s ja jopa 17 m/s puuskia. Menin satamaan hyvissä ajoin aistimaan tunnelmaa. Vantit ujelsivat satamassa melkoisesti ja tuuli oli tosi puuskaista. Puuskan osuessa sopivasti veneeseen kallistelua tuli ihan pelkällä rikilläkin melkoisesti ja poijut sukeltelivat.

Keulapurjeen valintaa ei paljoa tarvinnut miettiä, kovan tuulen fokka olisi ainoa järkevä vaihtoehto. Todennäköisesti myös isoa olisi reivattava pienemmäksi viimeistään kryssiosuuden alkaessa. Virittelin fokalle normaalit skuuttiköydet ja ajattelin säästellä näin itseskuuttaavan kiskoa.

Kaimani saapui rantaan n. puoli tuntia ennen starttia, johon mennessä olin saanut jo kaikki lähtövalmistelut tehtyä. Laiturista lähteminen ei mennyt ihan putkeen, koska heti köydet irroitettuamme saimme kovan puuskan niskaamme, eikä veneen kääntyminen ollut estettävissä mitenkään. Siinä sitten oltiin poikittain ruudussa tuuliajolla. Puuskan hellitettyä sain koneella käskettyä veneelle suuntaa ja pääsimme suuntaamaan kohti lähtölinjaa.

Nostimme purjeet n. 15 min. ennen lähtöä, jotta pääsisimme testaamaan olosuhteita. Pelkällä isolla mentiin myötikseen jo n. 6 solmun vauhtia. Puolet kisasta tulisi olemaan myötistä. Nostimme myös fokan ylös, joka rauhoitti menoa hieman vauhdin pysyessä 6-7 solmun välissä. Kisakumppaneista ainoastaan Aida (Antilla) oli uskaltautunut mukaan.

Startti meni tosi nätisti ja matka alkoi mukavasti taittua. Pääsimme ajamaan virsarilla aina uloimmalle kiertomerkille asti, välillä autoin puoshaalla virsarin pysymistä, sillä pikkufokkaa ei muuten saanut pysymään. Välimatka Aidaan säilyi muuttumattomana. Vihreältä käännyttäessä kurssi muuttui melko vastaiseksi, mutta pääsimme kuitenkin yhdellä halssilla aina Stora Bodön punaiselle asti, minkä jälkeen laskettelimme vauhdikkaasti sivutuulessa kotimatkalle. Heti käännöksen jälkeen huomasimme Aidan laskeneen purjeet ja suuntaavan koneella kohti kotisatamaa. Päättelin heillä olleen ongelmia. Heidän menonsa puuskaisessa kovassa krysissä oli tosi vaivalloisen näköistä ja broacauksia ja kallistelua oli havaittavissa toistuvasti. Tässä vaiheessa korkkasimme voitto-oluet !

Kryssiosuus meni tosi nätisti ja vendat sujuivat mallikkaasti. Pienellä keulapurjeella vedon sai vendassa tosi nopeasti päälle, eikä skuuttiköysiä tarvinnut kiristää kuin metrin verran. Todella tehokasta toimintaa.

Maalissa ajassa 19.39.00 eli hieman yli puolitoista tuntia. Jälkeenpäin Aidan kipparin kanssa jutellessa kävi ilmi, että heiltä oli jiipissä isopurjeen ratsastajia lennellyt ja kisa oli siksi jäänyt kesken. Edellisviikolla heidän veneensä sai vesivuodon, kun joku huohotinputki oli revennyt ja olivat saaneet vettä veneeseensä yli 250 litraa... Aikamoista !

Kallistelua oli meilläkin ollut sen verran, että meidän kemiallinen wc oli mennyt jossain kohtaa kyljelleen ja huuhteluvettä oli päässyt valumaan pilssiin. Onneksi vain huuhteluvettä. Paikat kuivaksi ja kotiin huilimaan.

Sy Vahtiksella on erinomainen tilanne kokonaiskilpailussa, Selkeä johto !
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti